Ce să faci în cazul unui dinte rupt?

În cazul unui dinte rupt, primul lucru care trebuie făcut este să luați legătura medicul dentist pentru a obține o programare cât mai curând posibil. In functie de situatie iti va oferi o solutie pentru a rezolva sau inlocui dintele rupt.

Motivele unui dinte rupt

Un dinte rupt sau crăpat este un caz relativ frecvent. În general, aceste leziuni se datorează:

  • Un șoc violent , în timpul unei căderi sau unui accident.
  • Mestecând alimente tari
  • Datorita fragilitatii unui dinte devitalizat sau a unui dinte cariat netratat .
  • Bruxism

Înainte de a merge la dentist:

Dacă dintele tău este rupt, ridică mai întâi piesa căzută . În unele cazuri, poate fi într-adevăr lipit de medicul stomatolog. Pentru a asigura transportul acestuia , puneți acest fragment de dinte într-un recipient umplut cu ser fiziologic, soluție salină sterilă sau chiar lapte UHT. Dacă dintele a fost avulsionat, inclusiv rădăcina, asigurați-vă că îl manipulați de coroană.

Dacă simțiți durere, o puteți calma cu medicamente analgezice.

Consultați medicul dentist cât mai curând posibil

În cazul unui dinte rupt, se recomandă insistent să faceți o programare cât mai curând posibil într-un cabinet stomatologic. Cu cât acționați mai repede, cu atât va avea șanse mai mari de a vă „salva” dintele. Și eviți orice inconveniente care pot apărea uneori mult timp după traumă. Chiar daca nu simti durere, o consultatie este esentiala . Medicul dentist va putea depista apoi prezența unor leziuni mai profunde, la nivelul rădăcinii și al pulpei dentare.

Soluții pentru dinții rupți

În primul rând, medicul stomatolog efectuează o radiografie dentară pentru a vizualiza eventualele leziuni și a verifica starea dinților vecini. Pentru a remedia un dinte rupt, există mai multe soluții.

Ele depind de natura traumei:

  • Dacă doar coroana este afectată și pulpa dentară este nedeteriorată, medicul dentist poate „lipi” bucata de dinte înapoi împreună. Dacă acest lucru nu este posibil, fixează un compozit de rășină pentru a reconstrui partea dintelui rupt.
  • Dacă pulpa dentară este afectată, de obicei este necesară devitalizarea dintelui. Pentru a înlocui piesa lipsă, medicul dentist instalează o obturație de compozit sau o coroană protetică.
  • Dacă rădăcina este afectată, este necesară extracția dentară . Pentru a umple „gaura” rămasă în gură, medicul dentist poate folosi o lucrare pe un implant . Un implant dentar este o rădăcină artificială de titan fixată în osul maxilarului care susține o proteză restauratoare, cum ar fi o coroană. El poate pune, de asemenea, o punte , o proteză care se sprijină pe dinții adiacenți „găurii”. Poate fi luată în considerare și o proteză dentară amovibilă .

Fractură pe un dinte de lapte: ar trebui să vă faceți griji?

O alunecare lângă piscină, o cădere de pe o bicicletă, o lovitură în timpul unui joc…: copiii sunt adesea primii afectați de fracturi dentare. Dacă un dinte de lapte este rupt, sunt necesare aceleași precauții ca și în cazul unui dinte permanent. Faceți o programare la medicul dentist. Acest lucru va verifica starea germenului dintelui permanent și va asigura că nu este prezentă nicio leziune mai gravă.

Solicită o programare