Ce este o coroană metalo-ceramică?

Acest tip de coroană dentară are o structură metalică, pe care ulterior se adaugă stratul de ceramică pentru un aspect apropiat dintelui natural.

Structura metalică este subțire, dura și se potrivește perfect pe amprenta dintelui șlefuit. Aceasta este realizată dintr-un aliaj de metale compatibile cu ceramică dentară. Stratul de ceramică aplicat este de obicei de 1,5mm – 2 mm și este suficient de rezistent pentru a suporta forțele produse în timpul masticației.

Când sunt recomandate coroanele metalo-ceramice?

În cazul pacienților care suferă de bruxism și au un istoric de abrazare a dinților, poate fi o adevărată provocare realizarea unei restaurări protetice estetice. Coroana ceramică integrală sau coroana din zirconiu riscă să se fractureze în aceste situații. De aceea, coroanele metalo-ceramice reprezintă cea mai bună soluție, riscul de fracturare fiind foarte mic.

Avantajele coroanei metalo-ceramice

  • Rezistente și durabile. Datorită structurii din aliaj metalic, coroanele metalo-ceramice sunt foarte rezistente, putând susține cu ușurință forțele masticatorii. Acestea pot fi utilizate cu succes în cazul dinților frontali sau a molarilor.
  • Arată ca un dinte natural. Aceste coroane dentare pot fi realizate într-o varietate de nuanțe foarte apropiate de dintîi pacientului
  • Preț mai mic față de coroanele integrale din ceramică, ceramică pe zirconiu sau integral din zirconiu

Dezavantajele coroanei metalo-ceramice

  • Necesită șlefuire extensivă. Din cauza structurii metalice, medicul dentist este nevoit să îndepărteze o suprafață mult mai mare din dintele natural pentru a face loc coroanei dentare.
  • Pot fi deosebite de dintele natural. Deși nuanța aleasă poate fi cea a dintelui natural, coroana metalo-ceramică este opacă.
  • Pot fi ușor observate. După o perioada de timp, în jurul coroanei, la baza gingiei, se poate observa o linie neagră din cauza metalului.

Solicită o programare