Coroane de zirconiu

Avantajele zirconiului sunt determinate de proprietățile lui:

  • scăderea riscului de afectare a pulpei dentare, ca urmare a conductibilității termice scăzute și a preparației limitate a dintelui, necesită îndepărtare minimă de substanță dentară.
  • compatibilitatea totală cu țesuturile cavitații bucale, datorată faptului că zirconiul este practic bio-inert, de unde și eliminarea oricărei posibilități de apariție a unei reacții alergice.
  • durabilitatea lucrării, datorată rezistenței mecanice crescute a zirconiului și absenței totale a coroziunii în mediul bucal.
  • eliminarea gustului neplăcut și a colorației marginale, fapt datorat adaptării marginale impecabile a lucrărilor.

DEZAVANTAJE

​Deși zirconiul are proprietăți excelente, atunci când vorbim de implanturi sau estetica dentară, acest material nu este indicat în toate situațiile. În plus, costul coroanei din zirconiu nu este chiar ieftin, mai ales atunci când îl comparăm cu alte materiale. De aceea, ar fi bine să facem cunoștință și cu dezavantajele sale, înainte să decidem ce dinți alegem.

1. OPACITATEA

​Datorită gradului de opacitate ridicat (lumina trece prin coroana dentară din zirconiu în același mod ușor în care o face prin dintele natural), zirconiul este contraindicat pentru dinți frontali atunci când aceștia au o culoare închisă sau sunt devitali. Utilizarea zirconiului în această situație face ca noi dinți să fie închiși la culoare, deci să aibă un aspect inestetic.

De aceea, pentru dinții frontali se recomandă folosirea în combinație cu ceramică, respectiv utilizarea zirconiului la interior și a ceramicii aplicate peste.

2. GRADUL DE CASARE

​Zirconiul este un material casant și de aceea, sub presiuni anormal de ridicate, el poate crăpa. Acesta este și motivul pentru care medicii stomatologi indică pacienților să aibă grijă la masticația de alimente ce ar putea crea presiuni de pârghie sau până asupra lucrărilor dentare.

3. PREȚUL

​Comparativ cu ceramică, principalul sau competitor, zirconiul are un preț mai ridicat cu aproximativ 20 – 25%. Totuși, acesta este doar parțial un dezavantaj, deoarece utilizarea zirconiului în situații optime poate compensa, aparentul deficit transformându-se într-un avantaj.

CÂND FOLOSIM DINȚI DIN ZIRCONIU?

Coroanele din zirconiu au o vastă aplicabilitate atât în estetică, cât și în implantologia dentară, proprietățile sale recomandându-l pentru:

  • Implanturi dentare;
  • Carii dentare de dimensiuni mari care au afectat dintele astfel încât acesta nu mai poate fi refăcut;
  • Fracturi dentare;
  • Dinți devitali. În acest caz zirconiul se folosește doar pentru dinții laterali, cei ce nu se văd atunci când zâmbești;
  • Alte situații specifice esteticii și ortodonției.

Solicită o programare