În stomatologie, coroana dentară este des utilizată în tratamentele de protetică dentară. De obicei sunt utilizate fie pentru reabilitarea unui dinte afectat sever, fie pentru a obține un aspect estetic al zâmbetului. Așa cum indică și numele lor, coroanele integral ceramice sunt realizate în totalitate din ceramică. Ceramica dentară se îmbină armonios cu dinții naturali ai pacientului, oferă un aspect estetic plăcut, rentabilitate și un tratament de durată.

De ce să alegi o coroană ceramică?

Există o varietate de motive pentru care coroanele dentare integral ceramice sunt perfecte pentru tratamentele protetice, principalul fiind estetica ridicată. Spre deosebire de coroanele metalo-ceramice, care au un cost mai scăzut, cele ceramice nu pot fi deosebite de un dinte natural, nu modifică nuanța gingiei și nu au acea margine neagră extrem de vizibilă. De asemenea, coroana ceramică este mai estetică decât o coroana din zirconiu.

Dacă analizăm atent un dinte natural, putem observa diferitele straturi, pigmenți și densități pe diferite părți. Reproducerea acestora este posibilă doar utilizând ceramică/porțelan pentru a realiza dinții artificiali. Coroanele metalo-ceramice necesită un strat opac de ceramică pentru a masca structura metalică. La polul opus, coroana ceramică este translucidă, lăsând lumina să o pătrundă.

Cât durează o coroană ceramică?

În ceea ce privește durabilitatea, aceste coroane dentare tind să reziste 10 ani.

Ceramica este un material 100% biocompatibil, stabil, care nu intervine în niciun fel cu organismul uman. Coroanele metalo-ceramice pot creea în cazul unor pacienți reacții alergice, situație care nu se întâmplă și în cazul ceramicii.

Coroanele integral ceramice se simt mult mai natural decât coroanele ce conțin aliaj metalic, întrucât fiecare coroană dentară este customizată și creată să semene cu dintele natural ce trebuie înlocuit. Întrucât ceramica seamănă foarte mult cu smalțul dentar, pacienții au parte de o experiență uimitoare, neputând distinge un dinte de porțelan/ceramică de restul dinților naturali.

Avantajele coroanelor integral ceramice

  • Estetică superioară. Ceramica/porțelanul permite reproducerea în detaliu a unui dinte natural. Mai mult, ceramica este un material translucid. Aspectul lucios și luminos al dintelui este generat de faptul că lumina pătrunde în smalt și este reflectat înapoi. Scopul ceramicii este acela de a imita acest efect.
  • Biocompatibilitate. Tipurile de ceramică/porțelan utilizate nu sunt mai abrazive decât smalțul dentar, ceea ce ajută la protejarea dinților naturali. Mai mult, unele persoane pot dezvolta reacții alergice la metalul din coroanele metalo-ceramice. În cazul coroanelor integral ceramice, acest lucru nu se poate întâmplă.

Dezavantajele coroanelor integral ceramice

  • Durabilitatea. În ceea ce privește longevitatea acestor coroane, chiar dacă pot rezistă și 10 ani nu se pot compara cu rezistența coroanelor metalo-ceramice.
  • Costul. Prezentând o estetică superioară fără de restul tipurilor de coroane dentare, coroanele integral ceramice au de obicei un cost mai ridicat.

Cât costă o coroană ceramică?

Prețul coroanei integral ceramice / al dintelui de porțelan este în general mai ridicat decât cel al coroanei metalo-ceramice.

Solicită o programare